Massutskick och mallar

I Marketing Automation finns verktyget ”Massutskick” där du kan göra utskick direkt från Upsales CRM.

Du måste aktivera mailfunktionen för att kunna använda den. Läs mer om hur du gör det på länken här.

1. Skapa en mall för utskick

Det kan vara bra att skapa en mall innan du gör ett massutskick. För att skapa en ny mall, gå till fliken "Marknad" och klicka sedan på "Mallar". Då kommer du att se alla befintliga mallar.

För att skapa en ny mall, klicka på "+Skapa mall". I popup-fönstret namnger du mallen under "Namn". Detta namn kommer inte att visas för kontakter. Under "Avsändare" väljer du vem som kommer att stå som avsändare av mailet. Under "Ämne" skriver du det ämne som kommer att visas i ämnet för mailet.

För att kunna skicka ett massutskick krävs att du har en avregistreringslänk i ditt mail. En sådan länk hittar du under "Infoga tagg" eller genom att länka till taggen "{{UNSUB}}".

2. Skapa en kampanj

Du behöver en kampanj med mailadresser för att kunna göra ett massutskick. För att skapa en kampanj, gå till "Marknad" och klicka sedan på "Kampanjer" och "+Skapa kampanj".

Namnge din kampanj under "Beskrivning". Har du ett försäljningsmål kan du fylla i det i fältet "Försäljningsmål".

För att koppla kontakter till din nyskapade lista, gå till "Sälj" och sedan "Kundregister". Klicka på den lilla pilen bredvid knappen och välj sedan "Mina kontakter".

Du kan ändra att se enbart dina kontakter, en kollegas kontakter eller era samtliga kontakter under fliken "Kontoansvariga". Du kan även skapa filter under "Filtrera på...".

Markera alla kontakter du vill ha med i din kampanj alternativt klicka på rutan som är rödmarkerad i bilden nedan för att markera hela sökresultatet.

Det kommer då visas en röd ruta med en siffra på hur många kontakter du har valt, se nedan. Klicka på den rutan och välj "Uppdatera kontaktpersoner".

För att koppla dessa kontaktpersoner till din nyskapade kampanj, välj då "Lägg till Kampanjer" och sök sedan fram det namn du valt för din kampanj. Klicka sedan på "Spara handling".

3. Skapa ett massutskick

Alla utskick hittar du under "Marknad" och sedan "Massutskick". Du kan snabbskapa ett massutskick genom att klicka på plustecknet (+) till vänster om dina utskick.

Du kan även skapa ett massutskick genom att gå in på den kampanj du ska skicka den till. Detta gör du under "Marknad" och "Kampanjer", klicka sedan på den kampanj du vill skicka från.

När du ser kampanjvyn kan du välja att skapa ett massutskick.

Om du snabbskapar ett massutskick kan du i popup-fönstret välja den kampanj du vill skicka utskicket till under "Till". Har du valt att skapa massutskicket direkt från en kampanj kommer den kampanjen du valt att vara förvald.

Om du har en mall kan du skriva in namnet på den mallen under "Mall". Har du valt avsändare och ämne i mallen kommer dessa fält att fyllas i per automatik. Har du ingen mall så fyller du i fälten "Avsändare" och "Ämne" manuellt.

Innan du skickar iväg ditt massutskick, tänk på att alltid förhandsgranska. Detta gör du under knappen "Förhandsgranska".

Skriv in en mailadress som du vill skicka testet till. Eftersom ett mail kan se ut på olika sätt beroende på mailserver och enhet rekommenderar vi att du testar att skicka mailet till både mobil enhet och stationär dator.

Du kan även välja att se mailet i webbläsaren genom att klicka på den blå länken "klicka här för att öppna förhandsgranskningen". Detta är ett sätt som mailet kan komma att visas på.

När du gjort detta är massutskicket redo för att skickas. Klicka på "Skicka" för att skicka omedelbart eller "Schemalägg" för att skicka vid ett senare tillfälle.