Kundresestatusarna visar var i säljprocessen dina kontaktpersoner eller företag befinner sig. Huvudstatusarna är Lead, Marketing Qualified Lead (MQL), Tilldelad, Pipeline och Kund. Marketing Qualified Lead (MQL) kräver Marketing Automation. Beroende på vilken affärsmodell din organisation har finns det två sätt att använda statusarna:
Synk på: Om en registrerad försäljning med en kontaktperson som arbetar på ett företag ska ge statusen ”Kund” till både företaget och alla som arbetar där rekommenderar vi att du synkar statusen.
Synk av: Om du vill att företaget ska få kundstatusen, men att dess kontaktpersoner bara ska få den när du har registrerat en försäljning med just den kontaktpersonen, ska du inte synka statusen.
För att aktivera synken går en administratör till Inställningar → Konto → Affärsregler → Kundresa och aktiverar Synka status mellan företag och kontaktperson högst upp på sidan. Den är avstängd som standard.
När du aktiverar synken ändras inte befintliga företag och kontaktpersoner. En kontaktperson uppdateras nästa gång kundresestatusen för dess företag, eller för en annan kontaktperson på samma företag, ändras.
Synka status mellan ett företag och dess kontaktpersoner
Tänk dig att din affärsmodell liknar Upsales, där en försäljning av dina tjänster till en person på ett företag innebär att hela företaget, och dess kontaktpersoner, ska märkas som kunder.
Med synken aktiverad gör en registrerad försäljning med en kontaktperson (som då får statusen Kund) att statusen synkas till kontaktpersonens företag. Företaget synkar sedan statusen Kund till alla sina kontaktpersoner, så att företaget och alla som arbetar där får statusen ”Kund”.
Synken flyttar bara kontaktpersoner framåt i kundresan. En kontaktperson som redan har en senare status behåller den. Pipeline och Kund ersätter också Förlorad affärsmöjlighet, Diskvalificerad och Förlorad kund. Om du sätter en kontaktperson till Diskvalificerad ändras bara den kontaktpersonen. Hela ordningen finns i Hur ändrar jag kundresestatus för ett företag eller en kontaktperson? (på engelska)
Utan synk av status mellan ett företag och dess kontaktpersoner
Tänk dig att du arrangerar B2B-event och i det här fallet riktar dig till större företag, som Apple Inc.
En registrerad försäljning med en enda kontaktperson betyder inte att alla som arbetar på företaget ska märkas som ”Kund”. Kontaktpersonen kanske bara representerar ett enda team på Apple. De andra teamen borde nog också få ha lite roligt och köpa dina tjänster, och de ska inte märkas som kunder än.
Med synken avstängd får bara kontaktpersonen som läggs till på försäljningen, och kontaktpersonens företag, kundstatusen. På så sätt ser du tydligt att Apple Inc är kund, och vilka kontaktpersoner som inte har köpt dina tjänster än och därför inte har statusen Kund.