Med flöden skapar du automatiska steg för kontaktpersonerna i dina segment. Ställ in stegen så att de utlöses av kontaktpersonernas beteende.
Flöden kräver tillägget Marketing Automation. För att arbeta med flöden behöver du vara administratör eller ha Marknadsbehörighet. Ett flöde behöver ett segment innan du kan aktivera det. När du utgår från en mall skapar Upsales segmentet utifrån de kontaktpersoner som du väljer.
Den här artikeln tar upp:
- När du ska använda ett flöde
- Så skapar du ett nytt flöde
- Flödeskategorier
- Så aktiverar du ett flöde
- Så väljer du vad som händer när flödet tar slut
- Så organiserar du listor med flöden
När du ska använda ett flöde
Flöden passar utmärkt för lead nurturing och för att anpassa innehåll till kunder. Till exempel:
- Skicka e-postmeddelanden med uppmaningar till handling för dina onlinekampanjer
- Anpassa uppföljningar efter vad leads klickar på i dina e-postmeddelanden
Så skapar du ett nytt flöde
- Klicka på Marknadsföring → Segment & flöden och klicka på fliken Flöden:
- Klicka på Skapa flöde högst upp i listan med flöden:
- Du kan välja mellan fyra typer av mallar:
- Välkomna nya kunder
- Värm upp kalla leads
- Kontakter som besökt en webbsida
- Sälj mer till kunder
- Klicka på en mall för att välja den, eller klicka på Skapa eget flöde om du hellre vill börja från grunden
- Bestäm nu vilka kontaktpersoner (på engelska) som ska ingå i flödet. Det beror på malltypen. För en mall som välkomnar nya kunder klickar du till exempel på tidsperioden för att definiera en ny kund som inom 7, 14, 30 eller 90 dagar:
- Klicka på Inställningar:
- Lägg till flödets namn och välj vilken tid e-postmeddelanden ska skickas, inklusive tidszon och om de ska skickas på helger:
-
Markera rutan för att avsluta flödet om mottagaren har svarat på något av dina skickade e-postmeddelanden (på engelska) inom den tidsperiod du har valt:
Det här steget fungerar när du synkar Gmail eller Office 365
- Klicka på reglaget för att sätta ett mål för flödet: att boka ett möte med kontaktpersonen eller företaget. Det stoppar flödet automatiskt när ett möte bokas:
- Klicka på Redigera flöde för att gå vidare till nästa steg:
- Beroende på vilken mall du väljer visas en serie steg som du kan anpassa
-
För att lägga till ett steg håller du muspekaren över flödeslinjen, klickar på Lägg till och väljer en av flödeskategorierna:
Flödeskategorier -
Flöden bygger på en process i tre steg:
Flödessteg 1: Handlingar
Börja med att lägga till en Handling (något som händer i Upsales):
Upsales-tips: Använd handlingar som dynamiska verktyg som stöder ditt prospekteringsarbete. Du kan till exempel skapa en To-do för att ta kontakt med en kontaktperson på LinkedIn. Den kan utlösas när personen slutför ett steg i ditt flöde, till exempel laddar ned din whitepaper. Omedelbart engagemang i flera kanaler!
Flödessteg 2: Beteende
Det här är hur prospektet reagerar, så det kommer efter en Handling:
När du har valt ett beteende delas flödet automatiskt upp i Ja/nej-villkor.
Nu kan du göra dina flöden mer detaljerade. Lägg till en Handling om Beteendet inträffar (ja), och lägg till en Handling om beteendet inte inträffar (nej):
Flödessteg 3: Fördröjning (valfritt)
Du kan också lägga till en Fördröjning. Den skjuter upp Handlingen:
- För att radera ett steg håller du muspekaren över det och klickar på papperskorgen:
- När flödet är klart klickar du på Spara utkast:
- Nu är du redo att aktivera flödet
Tar du bort ett steg som har andra steg kopplade till sig? Då tas alla kopplade steg bort
Så aktiverar du ett flöde
-
- Upsales meddelar dig om du behöver redigera flödet för att kunna aktivera det. Klicka på rullgardinsmenyn bredvid Utkast:
- Om knappen Aktivera flöde inte är aktiv klickar du på Redigera flöde och rättar alla steg som har en utropsteckenikon:
- Klicka på Aktivera flöde (här kan du också pausa ett aktivt flöde):
- Upsales meddelar dig om du behöver redigera flödet för att kunna aktivera det. Klicka på rullgardinsmenyn bredvid Utkast:
Om en kontaktperson inte längre uppfyller segmentets kriterier slutar flödet att skicka personen genom sina steg. Om kontaktpersonen uppfyller kriterierna igen fortsätter personen från steget där den lämnade flödet.
Så väljer du vad som händer när flödet tar slut
När en kontaktperson når slutet av ett flöde kan du antingen låta personen:
- Lämna flödet
- Börja om från början
Så här gör du:
- Klicka på Slutpunkt i slutet av flödet:
- Välj Slutpunkt för att lämna flödet eller klicka på Upprepa flödet för att låta kontaktpersonen stanna kvar i loopen
Ett upprepat flöde har en fördröjning. Där väljer du hur många veckor eller månader det ska dröja innan kontaktpersonen börjar om flödet från början. Minsta fördröjning är 1 vecka.
Så organiserar du listor med flöden
- Klicka på Marknadsföring → Segment & flöden och klicka sedan på fliken Flöden:
- Klicka på rullgardinsmenyn för att visa:
-
Mina flöden
Öppnar flöden som du har skapat -
Alla flöden
Öppnar alla flöden som har skapats
-
Mina flöden
Du kan också visa och växla mellan listorna Segment och Flöden, och använda sökfältet och filter för att hitta listor:
För att redigera din lista med flöden kan du:
- Sortera listan (på engelska)
- Anpassa vilka kolumner som visas (på engelska)
- Filtrera listan
Du kan också spara listor och dela dem med andra användare och roller (på engelska):